Volledig scherm
Foto: ANP

Folders in Nijmegen vallen nog even vanzelf in bus

NIJMEGEN - Nijmegenaren krijgen voorlopig nog automatisch reclamefolders in de brievenbus, zo lang zij geen Nee-sticker hebben geplakt. Een initiatief van de fracties van PvdA en GroenLinks om reclame al op korte termijn te verbieden, kreeg woensdagavond nog even geen politieke meerderheid in de gemeenteraad.

Beide fracties willen het sticker plakken omkeren: Nijmegenaren krijgen alleen nog folders als ze een Ja-sticker op de brievenbus hebben. Bij de andere huizen moet reclame taboe worden. Per jaar valt er gemiddeld op één adres 23 kilo aan folders op de deurmat.

Te vroeg
Voor de meeste fracties en voor wethouder Harriët Tiemens komt die verandering te vroeg. Amsterdam heeft de Ja-sticker al ingevoerd als proef en een meerderheid van politiek Nijmegen wil de resultaten van het experiment afwachten.

Lef
Raadslid Jos Reinhoudt (GroenLinks) probeerde de Ja-sticker toch snel ingevoerd te krijgen. „Waarom wachten op Amsterdam en niet zelf experimenteren? Nijmegen kan een eigen koers varen. Dat Tilburg bijvoorbeeld ook. Als Green Capital mogen we wel wat meer lef tonen." Hij kreeg uiteindelijk alleen de steun van D66 en mede-indiener PvdA.