Volledig scherm

Formulierenbrigade 'verdient' 5 miljoen voor Arnhemse minima

ARNHEM - De vrijwilligers van de Formulierenbrigade in Arnhem hebben in tien jaar bijna 5 miljoen euro 'verdiend' voor meer dan 5.000 Arnhemmers met een laag inkomen. Het gaat om bedragen van enkele tientjes tot honderden euro's per jaar waar de inwoners vaak zonder dat zij dat wisten recht op hadden.

Volgens Rita Verbeek, coördinator van de Formulierenbrigade, gaat het om zaken als belastingteruggaven, huur- en zorgtoeslagen, heffingskortingen, bijzondere bijstand en kwijtschelding gemeentelijke belastingen.

Toeslagen
De Formulierenbrigade in Arnhem bestaat tien jaar. Daartoe wordt op 7 september het symposium 'Balanceren op het bestaansminimum' gehouden in jongerencentrum Willemeen. Volgens Verbeek zijn er diverse oorzaken aan te wijzen voor het feit dat Arnhemmers de voorzieningen (toeslagen, kortingen, teruggaven) niet gebruiken. In de meeste gevallen (40 procent) is de regeling niet bekend. 21 procent van de mensen denkt er niet voor in aanmerking te komen.

Voorzieningen
Ook zijn er mensen die niet weten hoe zij de voorzieningen moeten aanvragen (23 procent) of ze vinden de drempel voor het vragen van hulp bij het aanvragen van de toeslag of de kwijtschelding van belasting te groot.