Volledig scherm

Forse avondspits rond Arnhem door Duitse vakantiegangers

ARNHEM - Er wordt vrijdag een extra zware avondspits verwacht op de wegen rondom Arnhem. Dat meldt de Vekeersinformatiedienst (VID) desgevraagd. Oorzaak zijn de duizenden Duitse vakantiegangers die vanaf de grensovergang bij Beek het land binnenrijden.

In de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen begint dit weekend de herfstvakantie. Daar komt bij dat de weersverwachting goed is, waardoor extra veel vakantiegangers op pad gaan. „Hoewel de spits op vrijdagavond traditiegetrouw vroeg begint, zijn al vanaf 14.00 uur files op de A12 bij Zevenaar en knooppunt Velperbroek te zien”, zegt Bas van de Beek van de VID. „En dat is opmerkelijk voor dit tijdstip.”

Alleen Arnhem
Een concrete verwachting van de drukte op vrijdagavond kan de zegsman niet uitspreken. Wel is duidelijk dat de drukte vooral in de regio Arnhem merkbaar is. „Daarna zal de extra drukte vanuit Duitsland zich verdelen over het hele land. Vooral richting de bekende kustplaatsen.”

Weekeinde
Dit weekend zal van een extra verkeersdruk in de regio nauwelijks sprake zijn, verwacht de VID. „Omdat de vakanties in Duitsland zeker een week duren, zal – op vrijdag na – het verkeer zich redelijk verdelen over de komende dagen. De verwachting is dat het zaterdag vooral op de A12 tussen de grensovergang en Arnhem wat drukker is, maar zondag is daar al niets meer van te merken”, aldus Van de Beek.

Duitsland
Ook in Duitsland worden dit weekend forse files verwacht. Niet alleen door de herfstvakantie, maar ook door de talrijke wegwerkzaamheden, waarschuwen Duitse verkeersdiensten. Volgens de ADAC – de Duitse ANWB – worden er onder meer op de A3, A1 en het Roergebied (vooral rondom Keulen) lange files verwacht.