Volledig scherm
Fort Knodsenburg, zoals het nu te zien is. foto Bert Beelen

Fort Knodsenburg op Veur-Lent krijgt steeds meer vorm

NIJMEGEN - De eerste resten van het oude Fort Knodsenburg op stadseiland Veur-Lent zijn inmiddels zichtbaar. Het eiland krijgt hiermee een blijvende herinnering aan het fort, dat tot ver in de achttiende eeuw op die plek stond.

"Het duurt nog een tijdje voordat het af is, maar je kunt het fort er nu al wel goed in zien", zegt gemeentearcheoloog Paul Franzen. „Dagelijks wordt er hard gewerkt om het gereconstrueerde fort eind dit jaar af te hebben. Dan willen we dat het opent en dat bezoekers kunnen beleven hoe het er er vroeger uit zag."

Originele fundamenten
Het Fort Knodsenburg werd gebouwd in 1585. De kern heeft tot ver in de achttiende eeuw gestaan op de plek waar nu stadseiland Veur Lent ligt. Door middel van onder andere grondwallen, een bakstenen muur en de originele fundamenten van de toegangspoort wordt de kern van het fort weer zichtbaar gemaakt. „Tijdens archeologisch onderzoek de afgelopen jaren hebben we onder meer de houten pijlers van de ophaalbrug van de hoofdingang gevonden. Net als stenen resten van de poort waarlangs je vroeger het fort binnenkwam", vertelt Mathieu Schouten, ontwerper van het fort.

Gevoel
Het idee is dat bezoekers van het stadseiland straks 'het gevoel van vroeger' weer kunnen beleven, legt Franzen uit. „Er komen overal informatiebordjes te staan, zodat bezoekers weten wat ze zien. Ook zijn er archeologische rondleidingen, die straks uiteraard ook langs de resten van Knodsenburg gaan."

Lees een uitgebreid verhaal in De Gelderlander, editie Nijmegen, van dinsdag of in onze e-paper.