Volledig scherm
De Facebookpagina van Hatice Bayar.

Foto's van wapens op Facebook waren 'een grap'

ARNHEM - Foto's van wapens op Facebook met daarbij de tekst: 'Als het moment komt dat je dit nodig hebt, moet je het kunnen gebruiken.' Het geheel komt dreigend over. Maar de Arnhems-Turkse onderneemster Hatice Bayar heeft alleen een grap willen maken, zegt ze zelf. De 46-jarige Turkse onderneemster is bekend in Arnhem.

Ze heeft een eigen thuiszorgorganisatie (Mimoza), is eigenaresse van een kleinschalige instelling waar ouderen wonen (Hayat) en heeft ook nog een fitnessclub en sauna voor vrouwen (Deva). Ze heeft vooral allochtone cliënten.

Duitsland
Bij de foto's van de pistolen schrijft ze verder: 'Je beste vriend op een zwarte dag.' 'Ik heb dit in Duitsland gekocht', laat Bayar vrijmoedig weten op haar Facebookpagina. En op de opmerking van ene Kadriye dat ze nu klaar is 'om de pleinen op te gaan', antwoordt ze bevestigend.

Grap
Gevraagd om een reactie stelt Hatice Bayar dat de teksten humoristisch opgevat moeten worden. „Ik was in Duitsland met een Nederlandse cliënt. Hij wilde een mes laten repareren en zo kwamen we in een wapenzaak terecht. Ik heb er foto's van gemaakt met mijn mobiel en de foto's op Facebook geplaatst. Ik heb die wapens helemaal niet gekocht. Ik schrijf dat wel, maar dat is een grap.”

Niet op Facebook
Bayar zegt dat haar Facebook-bericht niet als dreigement moet worden opgevat. Ze was tegen de staatsgreep, maar heeft niet aan demonstraties of discussies meegedaan, zegt ze. „Als ik kwaad in de zin had, zou ik dit toch niet op Facebook zetten?”