Volledig scherm

'Foute uitbater' moet café in Arnhem voortaan sluiten

ARNHEM - Arnhemse kroegbazen die over de schreef gaan, raken voortaan niet alleen hun drankvergunning kwijt. Op last van de burgemeester moeten ze hun zaak sluiten. Dat is het gevolg van nieuwe regels die in de algemene plaatselijk verordening (APV) zijn opgenomen.

Wordt een kastelein buiten zijn zaak betrapt op wapenbezit of handel in drugs, dan kon tot nu toe alleen zijn horecavergunning worden ingetrokken.

Vergunning
Schonk de ondernemer geen drank meer, dan kon hij zijn zaak openhouden. Nu de regels gelijk zijn getrokken, kan bij 'slecht levensgedrag' zowel de drankvergunning als de exploitatievergunning worden ingetrokken. De precieze omschrijving van 'slecht levensgedrag' is niet gedefinieerd. Uit jurisprudentie in andere zaken is de betekenis echter wel af te leiden: het gaat bijvoorbeeld om zaken als wapenbezit, drugshandel- en gebruik.

Gesloten
In maart 2016 werden in Arnhem twee cafés gesloten vanwege omstreden gedrag van de kroegbazen. Bij een inval in de woning van één café-eigenaar werden harddrugs gevonden. Ook werd in de woning een plak hasj gevonden en een wietkwekerij in aanbouw. In de kroeg lagen busjes traangas. In de woning van de andere kroegbaas stuitten de autoriteiten op een voorraad harddrugs, namaakkleding en een gasalarmpistool.

Delicten
Als gevolg van een andere wijziging in de APV kunnen winkels die herhaaldelijk voor overlast zorgen, worden aangepakt. Bestaat het vermoeden dat in een winkel gestolen spullen worden verkocht, dan kan de burgemeester de zaak sluiten. Ook als de zaak dient als dekmantel of wordt gebruikt voor witwaspraktijken, kan de zaak worden dichtgespijkerd.