Volledig scherm
© DG

Gamba opent deuren voor haring happen in stadshart Arnhem

ARNHEM -  Haring happen in een van de oudste woonhuizen van het stadshart van Arnhem: het kan vanaf vandaag bij Gamba Seafood aan de Jansstraat 31. Markante delen van het pand zijn verwerkt in de nieuwe zaak. „Bij de verbouwing voor onze nieuwe winkel kwamen een muur en een plafond uit de middeleeuwen tevoorschijn", vertelt Rien Motshagen van Gamba trots.

„In de telefoonwinkel die hier voor ons zat zag je er helemaal niets van. Nu wel."

Lyrisch
Erfgoedspecialist Pieter Polman van de gemeente Arnhem is lyrisch over het resultaat. „Veel van de vroegste geschiedenis van Arnhem ligt verborgen achter verlaagde plafonds, systeemwandjes en tal van verbouwingen."

Geschiedenis
Om die geschiedenis tot leven te laten komen in een nieuwe zaak is lef nodig en doorzettingsvermorgen, vindt hij. Motshagen en pandeigenaar John Sanders van Blosan Beheer uit Oosterbeek krijgen daarom alle lof toegezwaaid. Hetzelfde geldt voor Daniël Breuer van VARIX architecten, de man die de uitdaging aan ging om om een nieuw Gamba te scheppen tegen een decor van pakweg 1350 tot 1370.

Polman toont een kaart van Arnhem van de Jansstraat in een ver verleden, met op een steenworp afstand de Janspoort „Bij de schoenmaker hiernaast zit de oude steeg naar het plein van de verdwenen Sint Janskerk. Bij de ING in het voormalige Riche is nog een deel van de oude stadsmuur zichtbaar gemaakt. Wij hopen dat deze trend zich doorzet."