'Geboorte neushoorn zag er direct al niet goed uit'

ARNHEM - Het jong van neushoorn Izala, dat maandag ter wereld kwam in in Burgers' Zoo in Arnhem, was bij de geboorte al dood. Volgens Wieneke Schoo, biologe van Burgers' Zoo, 'zag het er vanaf het begin al niet goed uit'.

Volledig scherm
Breedlipneushoorns in Burgers' Zoo in Arnhem.

"Er was geen enkele beweging te zien in de pootjes en oortjes. Normaal gesproken is dat wel het geval. Ook was het erg makkelijk om de moeder naar een andere stal te brengen. Ze voelde waarschijnlijk aan dat er iets niet goed was met het jong."

Reanimatie
Medewerkers van de Arnhemse dierentuin waren direct na de geboorte minutenlang bezig met reanimatie voordat het roerloze dier uit het hok werd gehaald. Kort voor 14.20 uur meldde Burgers' Zoo dat de neushoornbaby het niet had gered; het dier werd doodgeboren.  

"De verzorgers hebben het neushoorntje beademend en gereanimeerd, maar het heeft niets geholpen. Daarnaast waren de achterpootjes al helemaal lijkstijf en kwam de placenta met het jong mee. Dat is geen goed teken.

Afscheid
"We hebben de moeder nog wel even afscheid laten namen van het neushoorntje. Het was haar eerste jong. Gelukkig maakt ze het goed", aldus Schoo. "Het Burgers Zoo personeel is er wel kapot van. We hebben hier 520 dagen op gewacht en nu loopt het zo af. Dat is heel jammer."