Volledig scherm
Foto: AP

Geen cola, wel Wicky en Yogho!Yogho! toegestaan op school

ARNHEM/NIJMEGEN - Fristi, Wicky, Roosvicee, Taksi of Chocomel. Basisschool De Albatros in Dordrecht heeft ze verbannen uit de klas. Kinderen die ze toch meenemen, moeten ze terug doen in hun tas en krijgen water voorgeschoteld.

Scholen in de regio gaan nog niet zo ver. Op basisschool De Schatgraaf in Arnhem zijn wel cola, energiedranken en andere zoete koolzuurhoudende drankjes taboe. Andere zoete drankjes als Yogho!Yogho!, Wicky of fruitsapjes met veel suiker staat de school wel toe. Op De Schatgraaf wordt schoolmelk verstrekt, maar niet alle leerlingen maken daar gebruik van.

Gezonde School
Ook wil de school dat in de pauze fruit wordt gegeten. Chocoladekoeken zijn taboe, maar Liga wordt geaccepteerd. Het beleid voor eten en drinken past bij het predicaat Gezonde School dat De Schatgraaf heeft. Ze doet in dat kader ook veel aan sport en beweging. Gezond trakteren bij verjaardagen is ook een regel. Geen zakken chips en flessen cola. Geen puntzakken vol snoep.

Zoete drankjes
Dat beleid geldt ook op scholen van Conexus, waaronder 32 scholen in Nijmegen en Malden vallen. Conexusbestuurder Toine Janssen weet niet of er scholen bij zijn die alle zoete drankjes verbieden. „Maar ik kan me voorstellen dat scholen die chips en snoep weren, ook zoete drankjes verbieden."

Kritisch
De Stichting Sint Josephscholen vertegenwoordigt dertien scholen in Nijmegen. Volgens bestuurder Rini Braat zijn daaronder nog geen scholen die alle zoete drankjes verbieden. „Maar er wordt op diverse scholen wel kritisch over gesproken. Op zeker zes scholen is het al uitvoerig aan de orde geweest, ook in de medezeggenschapsraad." Kinderen krijgen onderwijs over gezonde voeding. Ouders worden aangesproken in nieuwsbrieven.