Volledig scherm
Stemlokaal 49 in Het Broek tijdens het referendum over het Kunstecluster in 2013.

Geen extra tijd voor handtekeningen referendum Stadsblokken

ARNHEM - De aanvragers van een referendum over de toekomst van Stadsblokken en Meinerswijk in Arnhem krijgen na het besluit van de gemeenteraad over het uiterwaardengebied geen extra tijd om handtekeningen te verzamelen. De referendumverordening laat daarvoor geen ruimte.

Dat bleek gisteravond bij een debat over het zogenoemde 'inleidende referendumverzoek'. Voor zo'n verzoek volstaan 750 steunbetuigingen, maar de initiatiefnemers verzamelden er circa 1.700. Voor een definitief verzoek, moeten in zes weken 3.000 handtekeningen binnen zijn.

Besluit
De verwachting is dat de Arnhemse gemeenteraad maandag 27 juni besluit over Stadsblokken en Meinerswijk. Het college van burgemeester en wethouders verwacht een week nodig te hebben om dat besluit te publiceren en dan gaat de termijn van zes weken in.

Zomervakantie
Omdat die periode in de zomervakantie valt, hadden de initiatiefnemers, en ook een aantal partijen in de raad, verzocht om een langere termijn. „Dat kan niet. Daarvoor is geen ruimte", zegt wethouder Martijn Leisink over de referendumverordening die de gemeenteraad in 2015 vaststelde.

Woningbouw
De indieners van de referendumvraag vinden dat de burger buitenspel staat bij de discussie over het gebied en zijn tegen woningbouw die in een deel ervan is gepland. De rest wordt een uiterwaardenpark. Er komen maximaal 250 tot 350 woningen.

Het houden van een volksraadpleging kost de stad 150.000 euro.