Volledig scherm
© Koen Suyk/ANP XTRA

Geen maximum aantal dieren voor Gelderse boeren

ARNHEM - Er komt voorlopig geen maximum aan het aantal dieren in de intensieve veehouderij in Gelderland. Daarvoor is volgens gedeputeerde van Landbouw Jan Jacob van Dijk geen reden.

Hij reageert daarmee op een rapport van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM), waarin werd geconcludeerd dat omwonenden van veehouderijen vaker longziekten hebben.

'Teleurstellend'
Staatssecretaris Martijn van Dam wil provincies de mogelijkheid geven het aantal dieren te beperken. Maar volgens gedeputeerde Van Dijk worden in het rapport van het RIVM geen keiharde oorzakelijke verbanden aangetoond. Hij had gehoopt dat er definitief duidelijk zou komen. Van Dijk daarover: „Maar hierbij is het verband niet duidelijk genoeg. Dat is teleurstellend.”

Longziektes
RIVM-onderzoekster Kitty Maassen zegt dat de gedeputeerde tot op zekere hoogte gelijk heeft. „Wij hebben inderdaad geen oorzakelijk verband aangetoond maar wél geconcludeerd dat het zeer waarschijnlijk is dat longziektes een relatie hebben met de aanwezigheid van veehouderij.”

Wetsvoorstel
Van Dam wil aan het eind van het jaar met een wetsvoorstel komen om de dierenaantallen in Nederland te beperken. Gedeputeerde Van Dijk wil daar niet op vooruitlopen en doet daarom voorlopig niets. Hij is er nog niet zo zeker van  dat dat wetsvoorstel het haalt, omdat er volgend jaar verkiezingen zijn.

De gedeputeerde heeft wel besloten Gelderse gemeenten tegemoet te komen. Hij wil boeren de kans geven verder uit te breiden, als ze tegelijkertijd extra investeringen voor het milieu doen.