Volledig scherm
© Thinkstock

Geen plek meer voor leken bij verzorgingstehuis Mill Hill Oosterbeek

OOSTERBEEK - Kloosterverzorgingshuis Vrijland in Oosterbeek neemt geen familieleden van missionarissen meer op. Met die maatregel neemt de kans op afbouw en op termijn sluiting van het huis van de Nederlandse tak van de internationale missieorde Mill Hill toe.

Sinds 2011 was het mogelijk voor familieleden van Mill Hill-missionarissen om een aanvraag te doen om in Vrijland te komen wonen. Dat is dus sinds kort niet meer het geval. Daarmee is de kans op een afbouw en, op termijn, sluiting van Vrijland toegenomen. Dat heeft Martien van Leeuwen, regionaal overste van de Nederlandse tak van de internationale congregatie Mill Hill, desgevraagd bevestigd.

47 bewoners
Vrijland is het enige kloosterverzorgingshuis van Mill Hill in Nederland en valt sinds 2011 onder de landelijke zorgkoepel Icare. Het telt nu nog 47 bewoners, onder wie 36 Mill Hill-missionarissen, vier Franciscanessen (Mill Hill-zusters) en vijf Trappistinnen, een emeritus pastoor en twee leken.

Als de kritische ondergrens bereikt wordt, komt de levensvatbaarheid van Vrijland in het geding. Dat moment kan, aldus Van Leeuwen, al over vijf jaar zijn bereikt.

Mill Hill
In binnen- en buitenland wonen ook nog zo'n zestig Nederlandse Mill Hill-missionarissen, ook op leeftijd. Het is onbekend of een deel van hen vroeg of laat zijn intrek wil nemen in Vrijland of het St. Jozefhuis. Met het oog op deze ontwikkelingen werkt de leiding van Mill Hill in Nederland aan verschillende scenario's, waaronder het afstoten van Missiehuis Vrijland. Hierover voert de missieorde ook overleg met de gemeente Renkum.