Volledig scherm
© Thinkstock

Gelderland haalt 6-minutenzone voor hartmassage niet

ARNHEM - Wie in Gelderland een hartstilstand krijgt, kan er niet op rekenen dat er binnen zes minuten iemand is die kan reanimeren. Dat blijkt uit gegevens van de Hartstichting. De provincie komt dicht in de buurt van de norm, maar haalt die in tegenstelling tot Overijssel, Drenthe, Friesland en Limburg niet.

Volgens de Hartstichting moet 1 procent van de bevolking burgerhulpverlener zijn om aan de norm te voldoen dat er iemand kan worden opgeroepen en binnen zes minuten aanwezig is om te kunnen reanimeren. 

Onvoldoende
Gelderland blijft met 4.534 van die burgerhulpverleners steken op 0,9 procent. Dat is onvoldoende om een zogenoemde 6-minutenzone te maken.

Stijging
Slecht doet de provincie het overigens niet, vergeleken met andere provincies. Utrecht en Zuid-Holland blijven met 0,3 en 0,4 procent ver achter. De rest zit daar net boven en alleen Noord-Brabant haalt ook de 0,9 procent. Er is bovendien een grote kans dat Gelderland de komende tijd wel aan de norm gaat voldoen. Landelijk is een flinke stijging van het aantal burgerhulpverleners te zien. Dat is van 90.000 eind 2015 naar 130.000 nu gegaan, een stijging van 0,5 naar 0,8 procent in een half jaar.

In onderstaande kaart ziet u hoe de provincies scoren en hoeveel burgerhulpverleners er zijn. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.