Volledig scherm
© ANP

Gelderland levert meer huizen aan vluchtelingen

ARNHEM - De Gelderse gemeenten hebben ruim 200 vluchtelingen meer aan een woning geholpen dan het rijk ze had gevraagd. In het eerste halfjaar werden 2.576 vluchtelingen die in Nederland mogen blijven aan woonruimte geholpen, terwijl de taakstelling voor Gelderland 2.367 was.

De Gelderse gemeenten hebben nog wel een achterstand, die ze in de afgelopen jaren opliepen. Die is nu teruggebracht tot 151 mensen.

Extra panden
De Gelderse gedeputeerde Josan Meijers is blij dat de gemeenten meer woningen beschikbaar hebben gesteld. Ze prijst vooral Arnhem en Nijmegen die in een halfjaar 571 vluchtelingen huisvestten (91 meer dan gepland) en de Achterhoek, die er 48 meer aan een huis hielp. Een woordvoerder van de gemeente Arnhem zegt dat er meer woonruimte kwam doordat corporaties extra panden hebben aangekocht, voor grote gezinnen. Ook besloten corporaties om geen sociale huurwoningen meer te verkopen.

Grotere complexen
Daarnaast werden kamers in grotere complexen beschikbaar gesteld. waarvoor verder niet veel belangstelling was. Een woordvoerder van de provincie zegt dat dit in meerdere gemeenten gebeurd is. Voorheen kregen statushouders automatisch een huis aangeboden, nu niet meer.

Autochtone woningzoekenden
De vraag is of de ijver van de gemeenten om vluchtelingen te helpen, niet ten koste is gegaan van autochtone woningzoekenden. Zowel de provincie als de gemeente Arnhem kan die vraag niet eenduidig beantwoorden. De Arnhemse woordvoerder zegt wel dat de gemiddelde wachttijd voor huurders niet is gegroeid. Dat zegt de in Arnhem en omstreken actieve corporatie Vivare (24.000 woningen) ook. „Die ligt op zestien maanden. Dat die tijd niet toeneemt, bereiken we door te zorgen voor voldoende ruimte voor statushouders. Door te renoveren of door studentenhuizen of andere woningen die vrijkomen geschikt te maken voor eenpersoonshuishoudens" aldus de woordvoerder.