Volledig scherm
© Thinkstock

Gelders-Turkse ondernemersvereniging doet aangifte van haatzaaien

ARNHEM - Directeur Mutlu Piri van de Gelders-Turkse ondernemersvereniging GIAD beticht een groep Arnhemse Turken van haat zaaien. Hij heeft aangifte gedaan bij de politie.

Aanleiding is een oproep op Facebook van Rahmi Gemril, eigenaar van het Arnhemse pluimveebedrijf Gemril, aan zijn landgenoten om samen schoon schip te maken met de 'aanhangers van de terroristen' van de Gülenbeweging in Nederland.

Op Facebook heeft een medestander een lijst gepubliceerd van bedrijven en organisaties die banden zouden hebben met de geestelijke Fethullah Gülen, de man die door president Erdogan wordt beschouwt als het brein achter de mislukte staatsgreep in Turkije van afgelopen weekend.

Dekmantel
In de reacties op Facebook werd de ondernemersvereniging GIAD in Arnhem ervan beticht een dekmantel te zijn van de Gülenbeweging. Piri bevestigt dat 'iets meer dan helft van de 80 leden' van GIAD sympathie koesteren voor de 'ideeën van tolerantie en dialoog' van Gülen.

Hij wijst de beschulding van steun aan terrorisme echter rigoureus van de hand. „Wij zijn Nederlandse ondernemers die niets te maken hebben met de coup in Turkije."

Tot kalmte manen
Gemril bestrijdt dat hij bezig is om haat te zaaien. „Het is mijn democratisch recht om zelf te bepalen met wie ik zaken wil doen. Dan blijf ik binnen de grenzen van de Nederlandse wet. Ik wil geen zaken doen met mensen die bij Gülen horen. Ik hoef niets bij hen te kopen, ik hoef ook geen koffie met hen te drinken. Ik kan mensen vragen om mijn voorbeeld te volgen."

Gemril maant iedereen inmiddels wel tot kalmte. Piri doet dat ook. „Ik roep iedere vooraanstaande Turk of Turkse organisatie op om stelling te nemen tegen opgefokte reacties en de rust te bewaren."