Volledig scherm
Favoriete bezigheid: springen vanaf de brugpijler. © Erik van 't Hullenaar

Gemeente en Rijkswaterstaat niet blij met brugspringers

NIJMEGEN - Rijkwaterstaat en de gemeente Nijmegen zijn niet blij met het groeiend aantal jongeren dat vanaf bruggen en spoorpijlers de Spiegelwaal bij Lent inspringt.

Volgens de geulbeheerder Rijkswaterstaat is het niet alleen levensgevaarlijk, het is ook verboden. De hoogte van de boete is 140 euro. Agenten surveilleren vooral bij mooi weer vaak bij het stadseiland. Er zijn al enkele bekeuringen uitgedeeld. Hoeveel weet de woordvoerder niet. De controles hebben weinig prioriteit bij de politie.

Proefperiode
Rijkswaterstaat heeft het openingsseizoen van de Spiegelwaal (1 april werd de geul vrijgegeven) als een proefperiode beschouwd. Wat doen de recreanten hier nu precies? In juli is samen met Nijmegen een veiligheidsschouw uitgevoerd. Dat heeft al enkele acties opgeleverd. Zo is direct een verbod ingesteld voor zwemmen bij de inlaat van de geul aan de zijde van de Waal. Wie hier in de draaikolken bij die drempelconstructie terecht komt, is zijn leven niet meer zeker. Hier staan nu borden 'zwemmen verboden'.

Over het aanpakken van de brugspringers is nog geen besluit genomen.

Lees meer over de brugspringers in de krant van 15 september, editie Nijmegen. Ook digitaal te lezen in onze e-paper