Volledig scherm
De Arnhemse beeldhouwer E. Pietersen bij zijn beeld 'Nature'. © Erik van 't Hullenaar

Gemeente: 'Ga nu niet overal beelden neerzetten in Sonsbeek'

ARNHEM - Arnhem waarschuwt kunstenaars om niet lukraak beelden in Park Sonsbeek neer te zetten. De gemeente geeft de waarschuwing aan de creatievelingen die eventueel op een idee zijn gebracht door de Arnhemse beeldhouwer en imker E. Pietersen.

Hij zette donderdag illegaal een beeld in het park. Zijn creatie Nature (een vrouwenfiguur van eikenhout met een bijenvolk in de buik), vlakbij het Sonsbeek Paviljoen, werd direct omarmd door de organisatie van kunsttentoonstelling Sonsbeek '16 transACTION. „Het past helemaal in het thema van de expositie; actie en reactie", aldus een woordvoerder.

Vergunning
Van de curatoren van de internationale beeldententoonstelling, de Indonesische kunstenaarsgroep ruangrupa, mag Nature dan ook blijven staan. Ook de gemeente Arnhem is niet van plan het beeld van E. Pietersen weg te halen, ondanks het ontbreken van een vergunning.

Schade
Dat betekent echter niet dat die welwillendheid moet worden gezien als een vrijbrief om Park Sonsbeek vol te zetten met 'wilde kunst', aldus een gemeentewoordvoerder. „Dit beeld staat toevallig op een goede plek, het berokkent het park geen schade. Maar we willen dit niet overal."