Volledig scherm
© Nuon

Gemeenten en provincie zijn nu echt weg bij Nuon

ARNHEM - Geen enkele Gelderse gemeente die aandeelhouder was van Nuon, gebruikt nu nog stroom van het bedrijf. Ook de voormalige grootaandeelhouder, de provincie Gelderland, heeft geen contract meer met het bedrijf.

Nuon werd in 2009 verkocht aan het Zweedse Vattenfall. De provincie Gelderland verdiende daar 4,4 miljard euro aan, de Gelderse gemeenten elk tientallen miljoenen. De aandelen werden in fases overgedragen.

Een jaar geleden gingen de laatste aandelen over. Inmiddels betrekken al die gemeenten en de provincie na aanbestedingen hun energie van een andere leverancier.

Aanbesteding
Bij de provincie Gelderland zijn geen politici betrokken geweest bij de keuze voor een leverancier. De provincie heeft de aanbesteding uitbesteed aan een inkooporganisatie, die ook voor ministeries werkt. Op wie de keus is gevallen, was bij gedeputeerden niet bekend.

'Jammer'
Een woordvoerster van Nuon zegt het jammer te vinden dat alle voormalige aandeelhouders Nuon de rug hebben toegekeerd. „Maar het is nu eenmaal een open markt.”

Volgens haar zijn de banden met Gelderland niet helemaal doorgesneden: „We hebben een warmtenet in Nijmegen en in Duiven, waarin we met veel bedrijven en ook de provincie samenwerken.”