Volledig scherm
Het echtpaar Jan en Renate van Esch met baby Joanna op hun onderduikadres.

Gevlucht gezin eist vertrek 'jagende' hulpverleners

ARNHEM - Het Arnhemse gezin dat op de vlucht is voor hulpverleners wil graag terug naar huis. Maar Jan en Renate van Esch durven die stap alleen te zetten als de hulpverleners in wie zij geen vertrouwen meer hebben opstappen.

Daarom eist vertrouwenspersoon en jurist Marianne Vlaming dat andere en vooral ook minder organisaties de hulp gaan bieden die het gezin nodig heeft.

'Rust moet terugkeren'
SP-raadslid Paulien Lunter is het met haar eens. „Zoek mensen die ervoor zorgen dat de rust terugkeert in plaats van deze twee personen op te jagen. Geef dit gezin met de juiste begeleiding een kans.”

Achterhoek
Lunter heeft de kwestie aangekaart bij de gemeente Arnhem. Het gezin verblijft in de Achterhoek. Jan en Renate zijn bang dat de hulpverleners hun twee maanden oude dochter Joanna door de Raad voor de Kinderbescherming wil laten weghalen. De wijkcoach zou melding hebben gemaakt van een volgens hem onveilige situatie.

Veilig
Volgens Vlaming heeft de Raad voor de Kinderbescherming verklaard dat de situatie veilig is. De wijkagent die door Vlaming op de hoogte was gebracht, hoefde geen poolshoogte te nemen. „Wij zijn op de hoogte van de situatie maar we hoeven niet op te treden”, zegt de politieman desgevraagd.

Fouten
Volgens Lunter moet de gemeente deze kwestie ook gebruiken om te leren van de fouten die zijn gemaakt. „Ik denk dat de wijkcoach met alle goede bedoelingen optreedt maar als dit leidt tot de vlucht van een gezin voor de hulpverlening dan baart mij dat zorgen.”

Huisarts
Ze vraagt zich af tot waar de verantwoordelijkheid van een wijkcoach kan gaan. „Daar moeten we het over hebben. Ik vind het bijvoorbeeld vreemd dat het wijkteam in dit geval niet de huisarts heeft ingeschakeld.”