Volledig scherm
© ANP

Gezakte leerlingen Kandinsky doen niet alle examens over

NIJMEGEN - Leerlingen van het Kandinsky College in Nijmegen die zijn gezakt hoeven komend schooljaar op hun eigen school alleen nog de vakken te volgen waarvoor ze onvoldoende stonden.

Ze kunnen dan alleen daarvoor opnieuw examen doen en deelcertificaten krijgen. Nijmegen

Vavo
Gewoonlijk zijn leerlingen die het examenjaar overdoen, verplicht opnieuw examen te doen in alle vakken. De enige andere mogelijkheid is van school gaan en in deeltijd deelcertificaten halen op de vavo, het voortgezet algemeen volwassenenonderwijs. Dat doet ongeveer 50 procent. Het Kandinsky mag van het rijk nu een eigen 'vavo'-regeling invoeren.

Deeltijdcursus
„Wie al een 8 heeft voor bijvoorbeeld Nederlands, hoeft dat vak niet meer over te doen. De tijd die leerlingen overhouden, kunnen ze gebruiken voor een bijbaantje, een deeltijdcursus of oriëntatie op de studie die ze willen gaan volgen", aldus conrector Huib Geboers van het Kandinsky.

Excellente school
Dat de school met deelcertificaten mag experimenteren, heeft die volgens Geboers te danken aan de drie jaar aaneen dat het college is uitgeroepen tot 'excellente school'. „We mogen 'regelluw' te werk gaan, ofwel nieuwe regelingen uitproberen."