Volledig scherm
Zalina Badziyeva met haar zoon Iljez en twee van haar drie andere kinderen. Vader Aslan Bulguchev poseert niet uit angst voor repercussies in Ingoesjetië.

Gezin moet land uit ondanks zieke 7-jarige zoon

ARNHEM - De familie Bulguchev uit de Russische deelrepubliek Ingoesjetië moet weg uit Nederland, hoewel hun 7-jarige zoon Iljez ziek is en volgende week aan een behandeling mag beginnen in het Radboudumc in Nijmegen.

Deze vrijdag wordt de familie (vader moeder, vier kinderen) vanuit het asielzoekerscentrum in Arnhem-Zuid (Elden) overgebracht naar de 'gezinslocatie' in Emmen. Dit is een centrum vanwaaruit gezinnen het land worden uitgezet. De asielaanvraag van de familie is door de rechter afgewezen. Vader Aslan vluchtte zijn tot Rusland behorende land uit na twee moorden in zijn directe omgeving. De daders zouden ook achter hem aanzitten.

Gezondheidsproblemen
Een artikel-64-procedure om het vertrek uit te stellen vanwege de gezondheidsproblemen van de lichamelijk en verstandelijk gehandicapte zoon Iljez is ook afgewezen. De rechter zegt dat de medische behandeling van Iljez ook in zijn eigen land kan gebeuren, maar de familie bestrijdt dit.

Nieuwe procedure
Wel is de advocaat van de familie nog bezig met een nieuwe procedure, maar die mogen zij niet in Nederland afwachten. Iljez kan zelf niet eten, want zijn maag en zijn dunne darm zijn niet goed met elkaar verbonden. Hij heeft ook slikproblemen en longontstekingen.

Lees een uitgebreid verhaal over de familie Bulguchev in de e-paper of in de papieren krant van 23 september.