Volledig scherm
© Thinkstock

Gezocht: nieuw literair talent

NIJMEGEN - Toekomstige schrijvers en talenten opgelet: de inschrijftermijn voor de Nijmeegse Literatuurprijs, die voor de derde keer wordt uitgereikt, is geopend. Beginnende schrijvers en amateurs worden uitgenodigd voor 1 november een verhaal, gedicht, column of songtekst in te leveren van maximaal 2016 woorden.

Een deskundige jury met mensen uit het schrijversvak zal alle inzendingen beoordelen en kent een eerste, tweede en derde prijs toe, geldprijzen van 500, 250 en 100 euro.

Helpen ontwikkelen
De winnaar mag optreden op het Nijmeegse Boekenfeest in de Vereeniging, tussen de grote namen van de Nederlandse literatuur. Bovendien wordt een schrijfcursus of workshop cadeau gedaan. „Ons doel is schrijvers te helpen zich verder te ontwikkelen", legt organisator Monique de Koning-Vermijmeren uit. „De literatuurprijs is niet voor gevestigde auteurs die al een boek hebben gepubliceerd bij een uitgeverij."

Omstreken
Schrijvers die in Nijmegen en omliggende gemeenten wonen, werken of studeren kunnen meedingen naar de Literatuurprijs.

Het gaat om de gemeenten Overbetuwe en Lingewaard, Wijchen, Beuningen, Druten en West Maas en Waal, Berg en Dal, Heumen, Mook en Middelaar.

Shortlist
De jury stelt uit alle inzendingen een shortlist samen van tien. Vrijdag 9 december, tijdens een speciale literaire feestavond in de bibliotheek aan de Mariënburg, worden de winnaars bekendgemaakt.

De Literatuurprijs wordt georganiseerd door de Openbare Bibliotheek Zuid-Gelderland, Poëziecentrum Nederland, literair tijdschrift Op Ruwe Planken en De Gelderlander. Dat gebeurt onder auspiciën van Stichting Literaire Activiteiten Nijmegen. Eerdere winnaars zijn Hein van der Schoot (2014) en Marjon Klomps (2015). Die laatste bracht in april haar debuutroman uit.