Volledig scherm
© Thinkstock

GHB-verslaafden kunnen afkicken en blijven werken in Nijmegen

NIJMEGEN - GGZ verslavingszorginstelling Trubendorffer lanceert in Nijmegen de eerste ambulante verslavingszorg voor GHB-verslaafden. De zorg is bedoeld voor GHB-verslaafden die minder dan vijf dagen per week gebruiken en zo de zorg kunnen combineren met gezinsleven, werk en/of studie.

Dick Trubendorffer, directeur van Trubendorffer: „Tot voor kort waren GHB-verslaafden vanwege de gemene afkick aangewezen op klinische behandeling van hun verslaving. Het GHB-gebruik moet namelijk voor hun eigen veiligheid langzaam worden afgebouwd. Bij klinische opname ontbreekt echter het contact met hun leven buiten de kliniek. Bij terugkeer naar huis is dan de kans op terugval groot.”

Afkicken
De nieuwe ambulante verslavingszorg moet zorgen dan GHB-verslaafden kunnen afkicken zonder lang afstand te moeten nemen van hun gezinsleven, werk en/of studie. De kans op overwinning van de verslaving neemt daardoor toe.

Ontgifting
Aan GHB-verslaafden die vaker dan vier dagen per week gebruiken, biedt Trubendorffer een klinische detoxificatie (ontgifting) behandeling aan. Pas daarna kan de ambulante behandeling starten. Trubendorffer: „Iedereen met een verslavingsprobleem heeft recht op een effectieve behandeling. Bij gedeeltelijke (restitutie) vergoeding van de verzekeraar leggen wij het ontbrekende gedeelte bij. Onze behandeling is dus voor iedereen gratis, want geld mag nooit een obstakel zijn om af te kicken.”