Volledig scherm
De Waalbrug. © DG

'Giro kost wat, maar Vierdaagse-light verdient zich zo terug'

NIJMEGEN - De Nijmeegse horeca spint garen bij het feit dat Nijmegen in mei etappeplaats is voor de Giro d'Italia. Maar ook de detailhandel profiteert van de komst van de Italiaanse fietsronde.

Dat is de overtuiging van Nijmeegs wethouder Ben van Hees. Gisteren was hij te gast in het Gelderlander-Nieuwscafé. Met het Dutch Bicycle Centre bij het Honig-complex als speciale locatie stond het café volledig in het teken van Nijmegen 'fietsstad'.

Windeieren
De tweewieler zal Nijmegen de komende maanden geen windeieren leggen, zo rekende Van Hees zijn gehoor voor. De Giro, die Nijmegen aandoet op zaterdag 7 en zondag 8 mei, kost de gemeente Nijmegen 350.000 euro. Geld, dat volgens de wethouder niet in klinkende munt zal terugvloeien in de gemeentekas. Maar de stad als geheel zal een veelvoud terugverdienen.

Citymarketing
"Helikopters cirkelen boven de stad om vele minuten opnames te maken van de nevengeul, Waalbrug, Valkhofpark, Oversteek, Oranjesingel en de heuvels van Groesbeek. Uit oogpunt van citymarketing kun je daar alleen maar van dromen."

Geld verdienen
Winkels zullen niet meteen op de etappedagen zelf bakken met geld verdienen. "Maar middenstanders moeten verder kijken dan de Giro. Met 1.800 miljoen tv-kijkers krijgt Nijmegen als spin-off daarna veel extra bezoekers. Die komen ook nog eens op vakantie naar onze stad."

Onderzoek
Onderzoek door de HAN (Hogeschool van Arnhem en Nijmegen, red) heeft volgens Van Hees aangetoond dat het geld dubbel en dwars wordt terugverdiend. Met de verwachte 100.000 bezoekers op de aankomst- (zaterdag 8 mei) en vertrekdag (zondag 9 mei) spreken de horecaondernemers volgens Van Hees al likkebaardend van de Vierdaagse-light. "Detailhandel heeft even last, omdat winkels misschien even niet bereikbaar zijn. Maar winkeliers krijgen het geld terug door het extra bezoek."

Stapje extra
Diezelfde winkeliers zouden volgens Van Hees nog wel een stapje extra mogen zetten. "Nu is het nog niet zo roze in de binnenstad. Hopelijk komt er een eindspurt en zal het centrum volledig van kleur verschieten."

Wijkorganisaties
Met genoegen ziet Van Hees dat ook veel wijkorganisaties zich laten meeslepen door de Giro-koorts. "Het is een sportief gebeuren, maar ook een evenement dat zorgt voor onderlinge verbinding. Zo hoort het ook. We willen geen borrelfeest voor bobo's, maar een feest dat wordt gedragen door de stad."