Volledig scherm
Het giroroze café in Arnhem © DG

Giroroze Café De Wacht in Arnhem is toeristische trekker

ARNHEM - Bij Café De Wacht aan de Bovenbeekstraat in het stadshart van Arnhem staan toeristen dezer dagen soms in een rij om foto's te maken. De gevel is namelijk fel Giroroze geschilderd, dankzij de passie van een paar verfgrage stamgasten.

Het monumentale café is onder handen genomen door de professionals Ruud van Embden en Willem de Schilder. "We hebben eerst alles schoongemaakt en de juiste kleur uitgezocht."

Vergunning
Een vergunning om het monument te wijzigen hebben ze bij de gemeente niet aangevraagd. "Bewust niet", verklapt Herman Roordink, een van de 4 kroegeigenaren, ietwat rebels. Stamgasten en kroegbazen gaan ervan uit dat de gemeente niet moeilijk gaat doen met het zicht op het mooie resultaat.

Schitterend
Dat is niks teveel gezegd, blijkt bij navraag op het stadhuis. "Schitterend", reageert wethouder voor sport Gerrie Elfrink, die ook ook de portefeuille monumentaal erfgoed onder zijn hoede heeft. De vergunningskwestie heeft bij Elfrink geen prioriteit. "We gaan dat over een paar weken bekijken", laat hij via een ambtenaar weten. "Tegen die tijd is de Giro voorbij."

Blijvend
De schilders zouden het leuk vinden als het café Giroroze mag blijven. "Er staan hier zelfs Japannners voor de deur om foto's te maken. Iedereen wordt vrolijk als ze de straat binnen lopen en ons café zien."