Volledig scherm
© Thinkstock

Goed schoolrooster wordt steeds lastiger

NIJMEGEN - Door toename van het aantal keuzevakken en parttimedocenten wordt het voor scholen steeds lastiger om roosters te maken.

Het aantal klachten over de roosters bij Nijmeegse scholen neemt dan ook toe, zo laten zij weten. „Het plannen van de roosters is met het jaar lastiger", weet NSG-directeur Onderwijs Martinette Selten.

Keuzevakken
De oorzaken zijn divers. Het aantal keuzevakken per leerling is gigantisch gestegen, zodat de lessen steeds moeilijker op elkaar zijn af te stemmen. „Heeft iemand als enige Spaans of Kunstgeschiedenis, dan kan dat de roostering voor een hele klas blokkeren", legt Lex Plantaz van het Dominicus College uit.

Ook de grote stijging van het aantal parttime-docenten speelt een rol. Interim-directeur Ton Diepeveen van het Canisius College: „Vooral de kleinere aanstellingen van docenten vormen een belangrijke factor. Je wil het leerlingen zo goed mogelijk naar de zin maken, maar je wil ook luisteren naar de wensen van de leraren. Daarnaast moet ook ruimte zijn voor docentenvergaderingen."

Meer over de problemen met de schoolroosters leest u in de Gelderlander van dinsdag 13 september, editie Nijmegen. Ook te lezen in onze e-paper.