Volledig scherm

'GoedWerkt' gelooft in overname Presikhaaf Bedrijven

ARNHEM - De Stichting GoedWerkt uit Amsterdam loopt zich warm om de sociale werkvoorziening Presikhaaf Bedrijven in Arnhem over te nemen. De stichting wil bovendien werkgelegenheid scheppen voor mensen met een arbeidshandicap die de komende jaren op zoek gaan naar een baan.

Het bestuur van 10 gemeenten van Presikhaaf Bedrijven loopt nog niet over van enthousiasme. "GoedWerkt heeft tot nu toe alleen kleine sociale werkplaatsen overgenomen", vinden verschillende politici.

Er loopt een onderzoek naar de risico's van een onbezonnen avontuur. Tot nu toe zaten de gemeenten op het spoor van geleidelijke ontmanteling van Presikhaaf en de overdracht van werknemers aan reguliere bedrijven.

Ervaring
Oprichter Frank Verheul van GoedWerkt erkent volmondig dat overname van de 3.000 mensen van Presikhaaf Bedrijven een grote uitdaging is. Verheul en zijn collega's Piet Hein Boogert en Sander Smits van Oyen zijn er echter van overtuigd dat ze de ervaring in huis hebben om een start te maken.

Werkgelegenheid
Bij een bijeenkomst van de FNV tonen de mannen een film van een fabriek met dove en slechthorende werknemers die met speciale begeleiding produkten maken. "Wij scheppen werkgelegenheid voor mensen met een verminderd arbeidsvermogen. De winst steken we in het bedrijf en daarmee vergroten we weer de werkgelegenheid." 

GoedWerkt incasseert bij dit alles de loonkostensubsidies die gemeenten moeten verstrekken voor werknemers die niet voor de volle 100 procent kunnen functioneren.