Volledig scherm
© Marina Popova

Graaf Otto in Arnhem: gastvrij, zitvlees gewenst

Over de tongARNHEM - Graaf Otto is lichtvoetig en uitbundig gastvrij. Niet alles gaat vlekkeloos, maar dat maakt niet veel uit. Arnhem heeft er echt een fijne plek bij.

Een manneke van een jaar of tien laat zijn ouders het grotemensengesprek voeren. Hij valt aan op zijn carpaccio, veegt met zijn stukje brood de olie van zijn bord en kluift even later, bijna met zijn ogen dicht, de ribs op. Ondertussen blaft de hond naar de kat die langs loopt, belanden vijf vriendinnen in een aanstekelijke lachstuip en drinkt een stel in amoureuze stemming een fles prosecco leeg.

Volledig scherm

Ongedwongen
Het is een zomerse zaterdagavond op de hoek van de Jacob Cremerstraat en het Graaf Ottoplein, tussen de wijken Sint Marten en Sonsbeek-Noord in het noordelijk stadsdeel van Arnhem. We zijn op de bonnefooi gegaan, reserveren kan niet, en we hebben een plek op het terras. De olievaten doen dienst als bloempotten, in de houten kisten groeien aubergines en lege limonadeflesjes fungeren als vaasjes. Ook de tafels zijn oud en we zitten op metalen, afgebladderde stoelen. Stads, een tikkeltje ruig zonder te veel baarden, en heel ongedwongen.

Goed begin
Goed brood met hummus, stout (varkensvet) en olie maken een goed begin van de avond. Jammer dat de menukaart niet overeenkomt met de online versie, ik had me stiekem verheugd op de gierst met koolrabi vooraf en de zeebaars daarna, maar die staan vanavond toch niet op het menu. Ik heb een andere keus gemaakt, ik geniet, maar blijf verzitten. De ijzeren stoelen zitten eigenlijk voor geen meter.

Ondertussen vertelt de jonge vrouw in de bediening met een springerig enthousiasme over de wijnen die passen bij de gerechten. Gaande de avond wordt er geregeld wat vergeten. Een fles water, een fles wijn, wat we ook weer hebben besteld en de mayonaise bij een gerecht. Het is veel hip, maar soms wat weinig happening in de bediening. Maar het zij ze allemaal vergeven. De bediening roept 'shit, shit, shit' en maakt het dan met veel gezelligheid helemaal goed.

De rekening

1x brood hummus €5,50
1x asperge+kreeft €12,50
1x steak tartaar €9,50
1x lamsrack €20,50
1x spareribs €17,25
1x friet €2,95
2x kazen €19,00
4x wijn €19,30
2x espresso €4,20

Totaal €110,70

Fris
Feestelijk en fris, zo is mijn bord met asperges, opperdoezer en kreeft. De witte asperges zijn beetgaar en even gegrild, de stevige aardappels hebben een volle smaak en de mayonaise met verveine is zo aangenaam fris en tegelijk romig dat ik er doorheen zou willen rollen. Mijn glas Pic poul is appeltjesfris, qua hoeveelheid een anderhalf glas, en past goed bij dit gerecht.

De steak tartaar is vers en dat is belangrijk. Het is een populair gerecht en was ooit stoer met grover gesneden rauw vlees en een rauw ei. Maar dat is hier niet het geval. De steak tartaar is al op smaak gebracht in de keuken en het vlees en uitje zijn zeer fijn gesneden.

Snel een hapje kan, deze avond althans, niet. Wachten is prima in goed gezelschap en met veel te kijken, maar de wachttijden verraden wel dat de keuken het volle terras niet helemaal aan kan. De kwaliteit lijkt er niet onder te leiden, niets is slordig en dat is knap. Maar eerlijk is eerlijk, het duurt wel lang. Wat kan dat schelen, als een kind gezellig de handstand oefent en je ziet hoe een buurvrouw langzaam teut wordt van de witte wijn?

Bescheiden
Ik eet lamsvlees aan een botje en twee stukjes filet. Ze zijn perfect gebakken en smaken zoals lam moet zijn. Zacht en zoetig en het doet je verlangen naar meer van hetzelfde. De parelgort is precies goed gaar en de bospeen nog lekker stevig. Ik mis niets, alleen zou ik volgens de omschrijving van het gerecht basilicum moeten proeven, maar die vind ik niet.

De porties zijn bescheiden, merk ik ook op. Zonder brood vooraf en een bijbestelde friet is het wellicht wat karig. Maar, weer is de mayonaise een zalige. En de friet heel goed. Het lijkt een detail, maar het kan een etentje toch heel fraai maken.

Mijn gast eet ribs. Die zijn zoet en zó gaar dat ze van het bot vallen. De tomatensalade bestaat uit kwarten tomaat en wat rucola, dat is een beetje gemakkelijk en kan beter. De drie stukken brood begrijp ik ook niet helemaal. Als afsluiter neem ik een bord met vijf kaasjes, van blauwschimmel tot zeer lekkere manchego en een Rijpenaer, vers vijgenbrood en gelei van kweepeer en ruim noten.

Conclusie
Graaf Otto is een lichtvoetige plek om lekker te eten. Gewoon heel erg fijn.