Volledig scherm
© ANP/Bram van de Biezen

Groei bedrijvigheid het grootst in Gelderland

ARNHEM - Gelderland en Groningen zijn in het tweede kwartaal de enige provincies die ten opzichte van vorig jaar een groei van de bedrijvigheid laten zien. In Gelderland is die groei zelfs het grootst.

Gelderlanders waren het afgelopen jaar meer dan andere Nederlanders bereid een nieuw bedrijf te beginnen. Het aantal starters groeide met 6 procent.

In het tweede kwartaal is er geen enkele provincie meer waar de bedrijvigheid krimpt. Toch laten bijna alle provincies een afname zien van de nettogroei ten opzichte van een jaar geleden. Dat blijkt uit de kwartaalmonitor van bedrijfsinformatiespecialist Graydon. Gelderland vormt met een groei van 20 procent een positieve uitzondering, met name door de grote groep starters.

Faillissementen
Het aantal bedrijven in heel Nederland nam in het tweede kwartaal met 0,8 procent toe. Het aantal faillissementen daalde in het tweede kwartaal met 16 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. Het aantal bedrijfsopheffingen nam juist toe (11 procent) en het aantal starters blijft nagenoeg gelijk.

In vergelijking met het eerste kwartaal daalde het aantal starters in heel Nederland met 21 procent, het aantal faillissementen daalde met 13 procent en het aantal opheffingen met 11 procent.

Energiesector
De energiesector vertoont tijdens het tweede kwartaal de sterkste toename. De branche groeide 76 procent harder dan een jaar eerder. Ten opzichte van het eerste kwartaal laat deze sector een verdubbeling zien van de groei.

De landbouw en visserij en de overheidssector zijn de enige branches die tijdens het tweede kwartaal geen nettogroei laten zien. In de provincie Zuid-Holland nam het aantal startende bedrijven in het tweede kwartaal af van 14.756 naar 11.484. Noord-Brabant laat een daling van het aantal starters zien van bijna 9.000 naar bijna 7.000.

Opheffingen
Het aantal faillissementen in Zuid-Holland daalde in het tweede kwartaal van 282 naar 242 ten opzichte van het eerste kwartaal. Noord-Brabant laat een daling zien van 288 naar 218. Het aantal opheffingen (vrijwillige bedrijfssluitingen) vertoont een vergelijkbare trend. In Zuid-Holland was dat in het tweede kwartaal van 7.446 naar 6.636. Noord-Brabant laat een daling zien van 5.022 naar 3.922.