Volledig scherm
De oude gemeentewerf aan de Bosweg in Arnhem wordt met de grond gelijk gemaakt. © Erik van 't Hullenaar

Groen op plek gemeentewerf Bosweg Arnhem

ARNHEM - De voormalige gemeentewerf aan de Bosweg in Arnhem gaat tegen de grond. Donderdagochtend is een begin gemaakt met de sloop van de gebouwen. 'Rood' maakt plaats voor groen.

De grond van de werf wordt namelijk toegevoegd aan Park Klarenbeek. Er komt geen nieuwbouw op de plek in het voormalige landgoed, dat ooit kunstenaar Piet Mondriaan nog inspireerde tot een landschapsschilderij. Nieuwbouw was aanvankelijk wel het plan. De gemeente wilde er een viertal luxe woningen neerzetten.

2Switch
De gemeentewerf is in 2011 verhuisd naar de Snelliusweg. De meest recente gebruiker van de gebouwen aan de Bosweg was kringlooporganisatie 2Switch. De gemeente wilde met nieuwbouw de sloopkosten van de oude gebouwen terugverdienen.

Afgeblazen
De bouwplannen in het oudste park van Arnhem stuitten echter op fel verzet. Van omwonenden, maar ook van natuurliefhebbers. Zij trokken uiteindelijk aan het langste eind. Eerst werd nieuwbouw uitgesteld, later werd het plan afgeblazen.

Half miljoen
De sloopkosten van de oude gemeentewerf en sanering van de bodem bedragen ongeveer een half miljoen euro. Dat bedrag moet nu op een andere manier, elders in de stad, worden terugverdiend.