Volledig scherm
Basisschool Klein Heyendaal. © Paul Rapp

Grote verschillen in aantal zittenblijvers Nijmeegse basisscholen

NIJMEGEN - Op de ene Nijmeegse basisschool doen vijf van de dertien kinderen een keer een jaar over. Andere scholen hadden vorig jaar een lichting met slechts één zittenblijver. Dat blijkt uit cijfers van de Dienst Uitvoering Onderwijs (DUO).

Basisschool De Kleine Wereld in Grootstal had vorig jaar het hoogste percentage zittenblijvers. Zo’n 38,5 procent van de kinderen in groep 8 had een keer een jaar overgedaan. Ook de Nijmeegse basisscholen Aquamarijn in Oud-West en De Lindenhoeve in Lindenholt scoren boven de 30 procent.

Nauwelijks zittenblijvers
Er zijn ook scholen in de stad waar nauwelijks kinderen blijven zitten. Op basisschool De Luithorst in De Gildekamp was het percentage er in de schoolverlaterslichting van vorig jaar slechts 2,2 procent.

Geen zorgen
De scholen met veel zittenblijvers maken zich geen zorgen. „Wij stellen het kind centraal. De ontwikkeling is bepalend. Als een kind in de kleuterklas een jaar overdoet, dan ligt daar een zeer goede onderbouwing aan ten grondslag”, vertelt directeur-bestuurder Rini Braat van de stichting Josephscholen, waartoe ook De Kleine Wereld behoort.

Lees het hele verhaal in De Gelderlander van vrijdag 23 september, editie Nijmegen, of in de online krant.