Volledig scherm
Quintin Pet bij zijn nieuwe werkplek op de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen. © Rolf Hensel

HAN-student uit Velp blijft koeltjes onder perfecte score afstudeeronderzoek

ARNHEM - Afstuderen met een tien? Dat komt zelden voor. Toch lukte het de 32-jarige autotechniekstudent Quintin Pet uit Velp. Aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN) behaalde hij onlangs de perfecte score voor een afstudeeronderzoek bij het automerk Ford in de Duitse plaats Aken.

Daar keek hij naar de warmteoverdracht in het uitlaatspruitstuk van een dieselmotor. Een uitlaatspruitstuk is de plek waar de uitlaatgassen van de verschillende cilinders van een auto samenkomen.

Efficiënter
Bij zijn onderzoek kwam Pet erachter, dat je de warmteoverdracht binnen zo'n uitlaatspruitstuk ook met behulp van simpele natuurwetten kunt berekenen, in plaats van met alleen 3D-apparaten die werken op het hoogste detailniveau. „Je hebt de 3D-simulaties nog wel nodig, maar ik heb bewezen dat je ze efficiënter kunt gebruiken", legt hij uit.

Theorieboek
Onder zijn tien blijft de voormalig automonteur opvallend koeltjes. „Natuurlijk ben ik er trots op, maar het is maar een cijfer. Het was voor mij het belangrijkste, dat ik mijn werk goed deed en dat ik iets duurzaams zou achterlaten in Aken.” Dat deed Pet in de vorm van een flink naslagwerk. „Het is eigenlijk een half theorieboek geworden.”

Onderwijs
Inmiddels werkt de oud-student als onderzoeker aan de HAN en helpt hij een paar uur in de week met het voorbereiden van lessen. Daarvoor heeft hij een jaarcontract gekregen. Toch zou hij ook daarna graag in het onderwijs actief willen blijven. „Daar ligt mijn hart. Maar voor hetzelfde geld werk ik volgend jaar in de dierentuin, haha.”