Volledig scherm
HAN-studente Séverine Oudhof met de 95-jarige Arnhemmer Gradus Adriaensen. foto Tamara Reijers

HAN-studente maakt korte film met 95-jarige Arnhemmer

ARNHEM - Een korte film om mensen ervan bewust te maken dat eenzaamheid onder ouderen een groot probleem is. Dat is het resultaat van een samenwerking tussen Séverine Oudhof (24), studente aan de Hogeschool van Arnhem en Nijmegen (HAN), en de 95-jarige Arnhemmer Gradus Adriaensen.

Oudhof heeft de film, Marjorie genaamd, samen met Het Arnhemse video- en animatiebedrijf #hekje gemaakt. Samen hebben ze hiervoor de Creativity Award for most creative concept gewonnen. Dit is een prijs van de HAN voor studenten die de minor Digital Media Production volgen.

Herinneringen ophalen
De film, die ongeveer zes minuten duurt, gaat over de bejaarde man Pete. Een half jaar geleden verloor hij zijn vrouw Marjorie, met wie hij vrijwel zijn hele leven samen was. Nog iedere dag gaat hij naar een bankje op de Posbank bij Rheden om herinneringen op te halen aan zijn echtgenote. „Het script lijkt wel een beetje op het leven van meneer Adriaensen", vertelt Oudhof.

Pilsie
De vrouw van Adriaensen, Riek Hartjes, overleed ruim tien jaar geleden aan de gevolgen van borstkanker. Daarnaast is hij de enige overgeblevene uit een gezin met dertien kinderen. Of Adriaensen zelf eenzaam is? Dat valt volgens hemzelf wel mee. Geregeld rijdt hij met zijn scootmobiel naar de Arnhemse Rijnkade om een 'pilsie' te drinken. „En ik ga vaak naar de wijk Klèrendal. Daar heb ik vroeger altijd gewoond."

Welke verdere plannen Oudhof met Marjorie heeft, die is ingesproken door een Amerikaanse voice-over, weet ze nog niet. Eerst wil ze in januari haar opleiding Communication & Multimedia Design afronden.

Bekijk de film hier en lees het volledige verhaal over Marjorie in De Gelderlander, editie Arnhem, van vrijdag 9 september of in de e-paper.