Volledig scherm
Mobiele urinoirs op het Koningsplein in Nijmegen. Foto: Flip Franssen

Handen wassen na het plassen? Man boeit 't niet!

NIJMEGEN -  Mannen zeggen wel dat ze het belangrijk vinden om na het plassen de handen te wassen, maar ze doen het vaak niet. Vrouwen zijn wat dat betreft véél hygiënischer. Dat is de eerste conclusie van een onderzoek, vorige week, onder Vierdaagselopers.

Het onderzoek is uitgevoerd door gezondheidsdienst GGD en medisch microbioloog professor Andreas Voss van het CWZ en het Radboudumc.

Vies
Het onderzoek werd uitgevoerd onder 952 lopers. De toiletten langs de Vierdaagseroute staan bekend als vies. Wie zijn handen na een toiletbezoek niet wast, loopt kans om een infectie op te lopen. Om die reden is handhygiëne volgens de GGD en Voss belangrijk.

Verschil
Wat Voss opviel is dat 43 procent van de lopers zelf reinigende doekjes of handalcohol had meegenomen. Bij de vrouwen had 57 procent iets bij zich, bij de mannen 28. „Dus daar zie je dat mannen wel zeggen dat ze het belangrijk vinden, maar er in praktijk niks aan doen. Het is een geweldig groot verschil tussen mannen en vrouwen. Mannen willen eigenlijk gewoon niets doen aan handhygiëne, hoewel ze dus zeggen van wel. Maar dat is dus een sociaal wenselijk antwoord.”