Volledig scherm
De flesjes zoals de politie ze in de berm aantrof. © Politie

Hardloper vindt flesjes vol arsenicum langs weg in Nijmegen

NIJMEGEN - Een hardloper heeft zondagmiddag zeven flesjes vol arsenicum gevonden in een berm in de Nijmeegse wijk Hatert. Hij vertrouwde het zaakje niet en belde direct de politie. Die heeft vervolgens een specialist van de brandweer ter plaatse laten komen om te zien of het goedje een gevaar vormde.

Dat bleek niet het geval.

Onduidelijk
„De flesjes waren nog intact en als het ware geseald.”, laat de operationeel coördinator van het politiebureau Nijmegen-Zuid weten. „Er is dus geen gevaar voor mens of dier geweest.” Over de herkomst van het grijze goedje, tast de politie nog volledig in het duister. „We hebben echt geen idee. De flesjes lagen naast de weg nabij de kruising van de Malderburchtstraat en de Hatertseweg. Hoe ze daar terecht zijn gekomen is voor ons nog een raadsel.”

Onderzoek
Nadat de brandweer had geoordeeld dat het goedje veilig vervoerd kon worden, hebben agenten de flesjes meegenomen. Maandag zal er verder onderzoek gedaan worden naar het arseen. „We gaan kijken of we de eigenaar kunnen achterhalen. Daarbij vragen we of mensen die wellicht meer weten, zich bij ons willen melden.”

Dodelijk
Arseen is extreem giftig, maar niet per definitie gevaarlijk. De stof wordt in bijna alle voeding en drinken gevonden. Daarbij gaat het echter om zeer kleine hoeveelheden. In een hoge dosis, 70 tot 180 gram, is het geur- en smaakloze goedje dodelijk.

Volledig scherm
© Politie
Volledig scherm
De flesjes zijn veiliggesteld en meegenomen door de politie. © Politie