Volledig scherm
De nieuwe wijk Batavia in Nijmegen-West. © DG

Heipalen bedreigen Romeins erfgoed bij Waalbandijk Nijmegen

NIJMEGEN - Unieke Romeinse bodemschatten aan het Waalfront nabij de oude Waalbandijk dreigen onherstelbaar beschadigd te worden door nieuwbouw. 

Het plan is om de nieuwe huizen hier op honderden heipalen te plaatsen. Ook willen de gemeente en ontwikkelaar gaan bouwen zonder gedegen archeologisch bodemonderzoek vooraf. Het cultuurhistorisch platform Nijmegen, wijkraad Waterkwartier, archeologen en ook de Stadspartij DNF verzetten zich tegen deze aanpak.

Alternatief
Ze willen eerst uitgebreid archeologische opgravingen of een verbod op het gebruik van funderingspalen. Een alternatief voor de heipalen is de inzet van betonplaten als fundering. „Hier gaan heien is ongelooflijk dom. Het is alsof je in een schilderij van Rembrandt tientallen spijkers slaat", zegt Paul van der Heijden, directeur van de organisatie RomeinenNu. Hij wijst erop dat de Romeinse stad Ulpia Noviomagus met 5.000 inwoners die ooit in west aan de Waal lag deel uitmaakt van de aanvraag om de Romeinse rijksgrens, de Limes, in Nederland op de Werelderfgoedlijst te plaatsen. „Deze plek mag je daarom niet verstoren zonder gedegen onderzoek. "