Volledig scherm
© ANP

Helft minder studenten op kamers in Wageningen

WAGENINGEN - Het aantal eerstejaarsstudenten dat thuis blijft wonen door de afschaffing van de basisbeurs is het afgelopen jaar wederom toegenomen. Wageningen merkt dat dit jaar het meest. In plaats van 88 procent vorig jaar ging in de universiteitsstad dit jaar slechts 45 procent van de studenten op kamers.

Maar ook Arnhem, Ede en Nijmegen merken een verschil. In Nijmegen daalde het aantal eerstejaarsstudenten op kamers van 76 naar 53 procent, in Arnhem ging dat van 42 naar 22 procent en in Ede van 44 naar 14. In Apeldoorn woonde slechts 6 procent van de studenten op kamers. Dat is dit jaar 4 procent.

Kences
Dat blijkt uit een donderdag verschenen voorpublicatie van de Landelijke Monitor Studentenhuisvesting 2016 van Kences, een kenniscentrum voor studentenhuisvesting. Die ondervroeg 45.000 studenten van 19 jaar of jonger die aan een voltijds-opleiding begon.

Basisbeurs
Landelijk is een afname te zien van het aantal uitwonende studenten dat aan een hbo of wetenschappelijke opleiding begint. Was dat vorig jaar nog 28 procent, dit jaar is dat 13 procent van alle eerstejaars studenten.

Bijna de helft van de door Kences ondervraagde studenten die aangeven thuis te wonen, zeggen dat te doen vanwege het studievoorschot. Vanaf 1 september 2015 is de basisbeurs voor hbo- en wo-studenten namelijk afgeschaft en vervangen door een lening.

Duikeling
Doetinchem maakt van de Gelderse plaatsen waar studenten wonen de meest opmerkelijke duikeling. Daar woont dit jaar geen enkele eerstejaarsstudent op kamers, ten opzichte van 6 procent vorig jaar.

In onderstaande grafiek ziet u van een aantal studentensteden het aantal thuis- en uitwonende studenten ten opzichte van het vorige jaar. In de tweede grafiek staan alle studentensteden in Nederland vergeleken. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.