Volledig scherm
© ThinkStock

Helibedrijven vrezen klantverlies door torenhoge heffingen

ARNHEM - Helikopterbedrijven slaan alarm over torenhoge heffingen van de provincie Gelderland. Een ontheffing voor het vervoer op één dag kost sinds begin van dit jaar 650 euro. Als dit zo doorgaat, komen ondernemingen in problemen, zegt Ton van Kempen namens de tien grote helikopterbedrijven in Nederland.

Gelderland vraagt sinds begin dit jaar leges voor een ontheffing om buiten vliegvelden te mogen landen. Die leges moeten de kosten dekken van de ambtenaren die de ontheffingen uitgeven. Van Kempen, directeur van Heliflight uit Kootwijkerbroek, zegt met dat principe geen moeite te hebben. Voor het landen op een vaste plek vraagt Gelderland voor een periode van twee jaar 650 euro.

Wel een probleem is dat de provincie voor landingen op andere plekken hetzelfde bedrag in rekening brengt. Vaak worden die plekken maar een dag per jaar gebruikt.

Legeskosten
„Als wij een fotograaf oppikken die luchtfoto's van de Giro in Gelderland wil maken, betaalt hij voor een uur in de lucht 800 tot 900 euro. Daar komt dan ineens 650 euro bij aan legeskosten. Of neem een oranjevereniging die helikoptervluchten wil aanbieden. De rest van het jaar komen wij daar niet meer. Dat is veel te veel. Dit kost ons opdrachten”, zegt Van Kempen.

Traumahelikopter
Hij zegt, dat hij minstens vijftien keer per jaar zo'n vergunning in Gelderland aan moet vragen. Zijn bedrijf heeft twee helikopters in bezit. De provinciale regels gelden alleen voor commerciële bedrijven, de traumahelikopter heeft er niet mee te maken.

Provinciale Staten
De kwestie wordt vandaag besproken in Provinciale Staten.