Volledig scherm
De Massed Pipes and Drums Band van het Britse leger op de John Frostbrug in Arnhem. © ANP

'Herdenk evacuatie burgers samen met Slag om Arnhem'

ARNHEM - De herdenking van de evacuatie in Arnhem past prima bij de jaarlijkse herdenking van de gevallenen van de Slag om Arnhem. Althans, dat stelt Jan Hutten, voorzitter van de Arnhemse afdeling van het Rode Kruis, organisator van de herdenking.

„Als we blijven doorgaan met herdenken van de evacuatie bij de plaquette aan de Apeldoornsestraat, een week na de officiële herdenking van de slag, dan bloedt het dood.” Volgens Hutten is de belangstelling altijd gering geweest. Afgelopen zaterdag kwamen er weer weinig mensen op af. „Op den duur blijft alleen een formele kranslegging over."

Plaquettes
Hutten stelt voor om in 'de berenkuil' van het Airborneplein kopieën op te hangen van belangrijke plaquettes in de stad die herinneren aan de slag, met een verwijzing naar hun plaats in Arnhem.

„Ik denk aan het gedenkteken van de evacuatie maar ook dat ter herinnering van het fusilleren van vijf burgers in de Bakkerstraat tijdens de slag. Je moet eerst in kaart brengen wat er is, daarna in overleg over de kosten. Dat kost tijd. Ik denk dat het mogelijk moet zijn om dit voor de 75ste herdenking van de slag, in 2019, te realiseren.”