Volledig scherm
© Paul Rapp

Herdenking Orlando bij regenboog-Mariken in Nijmegen

NIJMEGEN - De liefde zal altijd overwinnen. Dat was dé boodschap vanavond bij de Nijmeegse herdenking van de slachtoffers van de aanslag in de homo-nachtclub in Orlando. De herdenking was bij het Marikenbeeld op de Grote Markt in Nijmegen.

Mariken was speciaal voor de gelegenheid in een regenboogvlag gewikkeld. De herdenking, een spontane actie van enkele mensen uit de homobeweging in de stad, trok ruim 250 mensen, onder wie opvallend veel jongeren.

Toespraken
In toespraken werd de moordpartij veroordeeld. Maar vooral werd aangegeven dat 'LHBT'ers juist nu zichtbaar moeten durven zijn.' 'Juist nu moeten we verbondenheid tonen', lieten sprekers weten. Die ook lieten doorklinken dat zo'n aanslag 'wel heel dichtbij komt'.

Vrees
Wethouder Bert Frings vroeg zich hardop af 'hoeveel haat heeft zo'n schutter opgebouwd voor zo'n moordpartij'. Hij vreest dat deze terreur trouwens iedereen kan treffen die anders is. „Vandaag is een lesbische vrouw of homoman het slachtoffer, morgen een buitenlander. Maar toch moet niemand wegkruipen voor dit gevaar. We moeten juist het leven vieren.” 

Hij waardeerde ook de moed van de vele mensen die op de herdenking waren afgekomen.