Volledig scherm
HGO tijdens een concert in Musis Sacrum. © PR

Het Gelders Orkest krijgt meer tijd voor fusie

ARNHEM - Het Gelders Orkest en het Orkest van het Oosten uit Overijssel hoeven niet binnen twee jaar te fuseren. Minister Bussemaker heeft de Tweede Kamer toegezegd dat ze de orkesten meer tijd zal geven.

De minister blijft van mening dat de orkesten samen moeten, maar wil daarover een compromis bereiken met de politiek in de regio en de orkesten.

Subsidie
De Raad voor Cultuur adviseerde vorige maand om beide orkesten geen subsidie meer te geven, tenzij ze binnen twee jaar zouden fuseren. Dan zouden ze toch 7,1 miljoen euro kunnen krijgen, gelijk aan de huidige subsidie voor beide orkesten.

Verzoek
De minister kondigde aanvankelijk aan dat advies over te willen nemen. Gelderland, Overijssel, Arnhem en Enschede schreven een brief, waarin ze vroegen de orkesten meer tijd te geven en de orkesten zelf te laten kiezen hoe ze willen samenwerken. In de Tweede Kamer kreeg dat idee steun van CDA, PvdA, CU en D66.

Onder druk daarvan is Bussemaker van koers veranderd. Ze wil dat er een plan komt dat steun heeft van de orkesten zelf en van de politiek in de regio.