Volledig scherm
Rustende Vierdaagsewandelaar bij de doorkomst in Oosterhout © Erik van 't Hullenaar

'Het was een chaos'

OOSTERHOUT - De Vierdaagsewandelaars vielen gisteren bij bosjes om door de hitte. Medelopers en toeschouwers lapten ze op.

Vijftien mensen heeft de familie Elings weer op de been geholpen vanuit hun boerderij aan de Oosterhoutsestraat in Oosterhout, 10 kilometer voor de finish. Bevangen door de hitte konden de wandelaars er na een half uur pauze in de schaduw weer tegenaan, al dan niet na een kop soep in de maag en ijsblokjes tegen de nek.

Nooit zo erg
Voor een 81-jarige deelnemer heeft de familie een ambulance gebeld, die kon echt niet meer verder. „Mijn ouders wonen hier 46 jaar, maar zo erg is het nog nooit geweest", zegt dochter Heidi van der Hoeven. „Zelfs niet in 2006." In dat jaar vielen er door de hitte twee doden op de Dag van Elst.

Vreemde dag
Op een tuinstoel zit Els (68) uit Tiel er verslagen bij. Door een blessure aan haar been kan ze niet verder, maar ze werd ook bevangen door de hitte. Ze vond het al met al een vreemde dag. „De sfeer onder de lopers was anders dan anders. Door de hitte, maar ook door de verhalen over een mogelijke aanslag. De lopers waren minder uitgelaten dan normaal. Er werd minder gezongen."

Even weg
Loopster én verpleegkundige Jeanine Leyser zag onderweg een 87-jarige Noor bezwijken. „Hij was echt even weg." Omdat alle hulpdiensten druk waren, heeft ze hem zelf opgelapt en mee naar de finish gesleept. „Het was een chaos, overal zag ik mensen liggen."