Volledig scherm
© Thinkstock

Hoeveel bedrijven gingen er in jouw buurt failliet? Bekijk het hier

ARNHEM - Het aantal uitgesproken faillissementen in Gelderland is al ruim een jaar redelijk stabiel. Dat blijkt uit de nieuwste cijfers van het Centraal Bureau van de Statistiek (CBS). 

Dat houdt maandelijks bij hoeveel faillissementen zijn uitgesproken. 

Landelijke trend
Gelderland volgt daarin de landelijke trend. In Nederland piekte het aantal uitgesproken faillissementen in mei 2013. Daarna was er sprake van een dalende trend en bereikte het aantal faillissementen in augustus 2015 het laagste niveau sinds oktober 2008. Sinds die tijd loopt het aantal landelijk iets op en is Gelderland redelijk stabiel.

Stijging
De afgelopen maand steeg het aantal faillissementen wat ten opzichte van mei. Zo zijn er in juni landelijk 38 faillissementen meer uitgesproken dan een maand eerder. In Gelderland waren dat er 11 meer dan in mei.

Daarbij moet aangemerkt worden dat de maand mei met 41 uitgesproken faillissementen een kleine dip vormt in de Gelderse curve. Al sinds mei 2015 ligt dat aantal rond de 50 voor de provincie, een enkele uitzondering daargelaten.

Wilt u zien hoeveel bedrijven in uw regio failliet gingen, bekijk dan onderstaande kaart. Leest u dit artikel in de app, klik dan hier voor de kaart.
De tekst gaat onder de kaart verder.

Regio
Per Gelderse regio zijn door de maanden heen lichte schommelingen te zien. Soms worden er in de Achterhoek meer faillissementen uitgesproken, soms in Rivierenland of de andere regio's.

De regio's Veluwe en Arnhem/Nijmegen hebben een groot aandeel in het aantal uitgesproken faillissementen in de provincie; dat zijn de regio's waar de grotere steden liggen.

Handel en horeca
​​De meeste faillissementen zijn volgens het CBS uitgesproken in de handel en de financiële dienstverlening. Dat zijn dan ook de bedrijfstakken met de meeste bedrijven. Relatief gezien zijn de meeste bedrijven failliet verklaard in de horeca.