Volledig scherm

Honderden belangstellenden bij AZC Elderhoeve

ARNHEM - Honderden nieuwsgierigen bezochten zaterdag de open dag van asielzoekerscentrum Elderhoeve in Arnhem. Het AZC opende net als tientallen andere AZC's de deuren. Niet alleen konden mensen een blik werpen in de algemene ruimten, maar ook in de kamers van de vluchtelingen die op hun verblijfsvergunning wachten.

Zij ontvingen met koffie, thee en lekkernijen de bezoekers met open armen.

Verhuizen
Daarnaast waren er rondleidingen en activiteiten voor kinderen. De vluchtelingen vertelden hun verhaal, zoals Kamar Mostaja. Zij is met haar gehandicapte man Emad Hamood en vier kinderen Rakaia, Mamoon, Alli en Abaas uit Syrië gevlucht. Het gezin dat een verblijfsvergunning heeft, kreeg onlangs te horen dat ze mogen verhuizen naar een huis in Scherpenzeel.

Jaar wachten
Twee deuren verder zit Kamil Balit, eveneens Syriër. Hij wacht al meer dan een jaar op een verblijfsvergunning en is de wanhoop nabij. "Een neef van mij kwam drie weken na mij in Nederland aan en heeft vijf maanden geleden al een verblijfsvergunning gekregen. waarom moet ik wachten?'', vraagt Balit (60) zich vertwijfeld af. "Als het nog veel langer gaat duren dan keer ik terug naar Aleppo, naar mijn vrouw en zoon.''

De Koepel
Elderhoeven telt momenteel 300 vluchtelingen, waarvan een deel een verblijfsvergunning heeft en wacht op verhuizing naar een regulier huis. Binnenkort komen er nog eens vijftig vluchtelingen bij. Zij komen uit De Koepel als deze gaat sluiten.

Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Volledig scherm
Kamar Mostaja is met haar gehandicapte man Emad Hamood en vier kinderen Rakaia, Mamoon, Alli en Abaas uit Syrië gevlucht. © Marina Popova
Volledig scherm
Syriër Kamil Balit wacht al meer dan een jaar op een verblijfsvergunning. © Marina Popova
Volledig scherm
© Marina Popova
Volledig scherm
© Marina Popova
Volledig scherm
© Marina Popova