Volledig scherm
Dode vissen © DG

Honderden vissen in ademnood op Winkelsteeg

NIJMEGEN - Honderden vissen in drie visvijvers op sportpark De Winkelsteeg verkeren in ademnood. Door het aanhoudende warme weer zit er volgens sportvissers te weinig zuurstof in het water.

De eerste karpers drijven al dood op het oppervlak. In de vijver zwemmen ook snoeken, voorns, brasem en snoekbaars.

Zuurstof
Leden van vissersclub De Sportvisser hebben de brandweer gealarmeerd, maar die zegt niet te kunnen komen. „Nu komt op aandringen van het waterschap een montagebedrijf, Modderkolk, om het vijverwater met zuurstof te verrijken door een provisorische pomp”, aldus Dick Hartman, voorzitter van De Sportvisser.

Waterpompen
Per jaar gooien honderden sportvissers hun hengel uit bij de visvijvers. Ook leden van visverenigingen De Voorn en Neerbosch-Oost zijn hier vaak te vinden. Hartman heeft al herhaaldelijk aan de bel getrokken. „Het is telkens hetzelfde verhaal bij aanhoudend warm weer. Bij andere vijvers zoals aan de Houtlaan in Nijmegen zijn waterpompen geïnstalleerd om het zuurstofgehalte op peil te houden. Hier gebeurt al jaren niets.”

Ingrijpen
Volgens Hartman wezen gemeente en waterschap in het verleden naar elkaar om de zaak op te lossen. „De gemeente is eigenaar van het terrein rondom de vijvers, het waterschap beheert de vijvers zelf. Ze vonden van elkaar dat ze in actie moeten komen. Het ziet ernaar uit dat nu eindelijk echt wat gaat gebeuren.” Inmiddels is ook de Hengelsportfederatie Midden-Nederland ingeseind. „Hopelijk wordt snel ingegrepen. Op 24 juni houden we een jeugdkarperclinic. Dan hopen we dat alles op orde is."