Volledig scherm
Het Honigcomplex. © Gerard Verschooten

Honigcomlex wordt waarschijnlijk toch niet helemaal gesloopt

NIJMEGEN - Met restaurantjes en andere horeca, ambachtelijke en vrijetijdsbedrijven is het Honigcomplex een trekpleister. Tijdelijk, want de fabriek moet worden gesloopt. Of toch niet helemaal?

Wethouder Bert Velthuis heeft de Nijmeegse raad beloofd er zijn stinkende best voor te doen. Hij komt dit najaar, begin volgend jaar met een toekomstvisie voor de locatie.

'Nieuwe leven'
Velthuis werd deze week uitgedaagd door D66-leider Rob Jetten. Zijn partij vindt de Honig met het 'nieuwe leven' dat daar is ontwikkeld zo uniek 'dat je dit niet moet wegpoetsen voor nieuwe woningen'.

Kort na zijn aantreden als wethouder, in 2014, liet Velthuis zich al eens positief uit over het behoud van het Honigcomplex. „Dit ademt geschiedenis. Oud en nieuw worden hier verbonden", zei hij. Hij waarschuwde wel voor de kosten.

Populair
„De nieuwbouw aan het Waalfront West is nu populair. Dat heeft alles te maken met de activiteiten in de oude Honigfabriek", zegt Kristie Lamers, D66-raadslid. Zij vindt dat het industrieel verleden het gebied een bijzondere identiteit geeft. „Die moet je koesteren. Nijmegen-West wordt, stap voor stap, wat betreft beleving het nieuwe -Oost."

Woningbouw
Op de plek van het Honigcomplex is woningbouw gepland. De afbraak van de hallen is vertraagd door de crisis op de woningmarkt. Het complex zou slechts tot december 2021 gebruikt worden.

Inspirerend
De tijdelijke activiteiten hebben bewoners en politiek verrast. De Honig is een hotspot geworden en trekt duizenden bezoekers. „Het is een stedelijk amusementspark waar mensen kunnen zien hoe je dingen maakt. Het is een inspirerende werkplek", zegt Bas de Vries, een van de initiatiefnemers van de Smeltkroes.

Via de Smeltkroes hebben zich ruim 130 ondernemers in de hallen gevestigd.