Volledig scherm
© Thinkstock

Hotelbed in Arnhem voorkomt psychische terugval

ARNHEM - Psychisch kwetsbare mensen - die dreigen vast te lopen - kunnen enkele dagen op adem komen in een gewoon hotel in Arnhem. Op die manier worden volgens de Regionale Instelling Beschermd Wonen Arnhem & Veluwe Vallei (RIBW AVV) tijdelijke en kostbare opnamen in een GGZ-instelling voorkomen.

De RIBW AVV heeft een jaar ervaring opgedaan in Hotel Molendal bij park Sonsbeek in Arnhem. Ook andere RIBW's en GGZ-instellingen Pro Persona en GGNet kunnen cliënten met psychische problemen aanmelden voor het initiatief 'Bed&Break'. De cliënten worden door het personeel van Hotel Molendal net zo behandeld als andere gasten.

Herstelbevorderend
„Ze ontbijten met andere gasten. Die zijn ook niet op de hoogte van hun problemen. Daardoor voelen cliënten zich niet gestigmatiseerd. En dat ze zich hierdoor geen cliënt van een instelling voelen, werkt alleen al herstelbevorderend. Dat wijst de praktijk uit", legt Van Haastrecht uit.

Bed&Break
Voor Bed&Break komen mensen in aanmerking met psychische aandoeningen als depressie, angststoornissen, psychoses en ernstige vormen van adhd. „Door stress, spanningen en geluiden dreigt een terugval en kan een opname noodzakelijk zijn. Om die voor te zijn, krijgen de cliënten de kans op adem en vooral tot rust te komen in een hotel waar geen artsen of andere GGZ-cliënten rondlopen."