Volledig scherm
Judith Schippers (links) is de 'Harrie' van Judith van Boven. © Marc Pluim

Hulp gevraagd: wie wil er een rondje fietsen met Judith?

ARNHEM - Bij aankomst in Het Dorp in Arnhem zit Judith van Boven gezellig te keuvelen met haar 'Harrie'. Dat is een collega die iemand met een arbeidsbeperking begeleidt en helpt waar nodig. Die heet overigens niet echt Harrie, maar - in dit geval - zoals de 27-jarige Van Boven óók Judith. Judith Schippers is secretaresse in woongemeenschapswijk Het Dorp en al jaren de steun en toeverlaat van Van Boven, die is geboren met een cerebrale parese.

„Daardoor zijn er beschadigingen in de rechterhelft van mijn hersenen, waarvoor vocht in de plaats is gekomen”, legt Van Boven uit. „De populaire term is een waterhoofd. Dat heeft uitwerking op de linkerkant van mijn lichaam waar ik kracht mis in mijn linkerarm- en been. Ook heb ik een beperkt ruimtelijk inzicht en is mijn planningsvermogen veel minder ontwikkeld.”

Droom
Vooral dat laatste stond lang de droom van Judith in de weg: een hbo-opleiding tot maatschappelijk werkster. „Op de havo al had ik de grootste problemen met plannen. Zeker met al die papieren planners van destijds. Die lagen overal en dat verlamde me volledig. Dan had ik het overzicht niet. Tegenwoordig kun je met de planner in Outlook alles veel overzichtelijker maken. Mede daardoor heb ik ook mijn mbo-opleiding tot sociaal juridisch medewerker kunnen afronden.”

Diploma
Op dat diploma kwam Van Boven binnen bij Siza, de organisatie waar Het Dorp toe behoort. Ze woont ook al jaren in een Siza-locatie in de buurt. „De secretaresse van een van de managers vertrok naar een andere baan”, blikt Schippers terug. „Toen heeft hij Judith naar voren geschoven om dat gat op te vullen en ben ik haar Harrie geworden. Dat is hartstikke goed gegaan, hè?”

Zelfvertrouwen
Van Boven knikt heftig. „Ik heb niet zo veel zelfvertrouwen dus in het begin was het best moeilijk. Dacht ik dat ik het niet zou kunnen. Net zoals met die hbo-opleiding heel lang: dat zou ik toch niet kunnen. Daarvan was ik overtuigd. Maar nu heb ik toch mijn propedeuse binnen en heb ik ook bijna alles in het tweede jaar gehaald. Met een half jaartje studiepauze tussendoor, toen het even te veel werd. Maar ik doe het toch maar.”

Snel moe
Toch is het niet eenvoudig met haar handicap. De studiedruk is zwaar en Judith is snel moe en is dan soms het overzicht weer even kwijt. Ook financieel is er druk. „Ze moet het doen met een Wajong-uitkering", weet Schippers. "Haar studie betaalt ze helemaal zelf. Daardoor heeft ze het niet breed en is er zelden geld voor kleren of een nieuw paar schoenen. Dat gun ik haar juist enorm.”

Wens
Daarmee zou Judith dus al enorm geholpen zijn. Maar er is nog een wens. „Ik heb jaren een driewielerfiets gehad. Die is kapot gegaan en het wijkteam heeft besloten dat er geen noodzaak is om mij een nieuwe te geven omdat ik me per auto kan verplaatsen. Maar dat kost me zo ontzettend veel moeite om overal op te letten, waardoor het inspanning is in plaats van ontspanning. En juist met al het studeren heb ik het zo nodig om even eropuit te kunnen en mijn hoofd leeg te maken. Met mijn verzwakte linkerbeen heb ik wel echt een driewielerfiets met trapondersteuning nodig. En die zijn hartstikke duur.”

Apetrots
De beide Judiths hopen dus dat iemand er zo eentje thuis heeft staan. Schippers hoopt er van harte op. Ze is apetrots op haar naamgenote. „Het onzekere meisje dat jaren geleden bij mij op kantoor binnenkwam, is er niet meer. Judith weet nu wat ze wil en gaat daarvoor. Hoewel het lang niet altijd meevalt, zet ze door en ik ben ervan overtuigd dat ze haar diploma gaat halen. Tegen alle verwachtingen in, ook die van haarzelf.”

Kun jij Judith helpen of ken je iemand die dat kan? Stuur dan een e-mail naar redactie.arnhem1@gelderlander.nl