Volledig scherm
De voormalige toren van Rijkswaterstaat bij het Arnhemse Winkelcentrum Presikhaaf. © Hans Broekhuizen/DG

'Huurbeleid sociale woningen zorgt voor achterstandswijken'

ARNHEM - De nieuwe regels voor toewijzing van sociale huurwoningen leiden tot wijken waar kansarmen bij elkaar worden gezet. Dat zegt Eric Angenent, directeur van woningcorporatie Vivare, met 25.000 woningen de grootste verhuurder in Arnhem.

„Vanuit de historie is bewezen dat dat niet werkt”, meent Angenent. Hij wil dat de regels voor toewijzing worden versoepeld.

Gevolgen
Vivare zegt nu al de gevolgen te zien van de zogeheten passendheidstoets die alle woningcorporaties vanaf 1 januari verplicht moeten gebruiken. Dat betekent dat alleen mensen met de laagste inkomens in aanmerking komen voor een huurwoning van maximaal 628,76 euro huur per maand.

Presikhaaf
Angenent ziet een dreigende verpaupering in de wijk Presikhaaf, waar Vivare 4.500 woningen verhuurt. „Wij moeten voorkomen dat dat opnieuw een achterstandswijk wordt.”

Gezinnen
Vivare zegt dat door nieuwe toewijzingsregels gezinnen uit de wijken verdwijnen. „Huishoudens waar twee keer het minimum inkomen wordt verdiend, komen op grond van die regels al niet meer voor die woningen in aanmerking.” Volgens Angenent 'verdwijnt daarmee het cement uit de wijken'.