Volledig scherm
Momenteel zit Nicolette Engelen werkloos thuis, maar ze zet zich wel zeven dagen per week in als vrijwilliger. © Gerard Burgers

'Ik hoef geen bewijs, ik geef gewoon'

ARNHEM - Nicolette Engelen (43) uit Arnhem staat dagelijks met de weggeefhoek voor duizenden Arnhemmers klaar. Zelf wenst ze een nieuwe set kleding. De weggeefhoek, een Facebookpagina waarop mensen spullen en diensten kunnen aanbieden of afnemen, mag met inmiddels ruim 17.000 leden een enorm succes genoemd worden.

En al die spullen liggen dankzij Engelen netjes gesorteerd in een kantoorpand naast winkelcentrum Kronenburg, sinds een paar jaar een tweede thuis voor Engelen. Of eigenlijk is het haar enige echte thuis op dit moment.

Werk
Engelen brengt alle dagen van de week door in het kantoorpand. „Dit zie ik als mijn werk. Mensen helpen die nauwelijks rond kunnen komen. Er is heel veel vraag naar voedsel. De doelgroep is minima, maar iedereen mag meedoen." En als de Arnhemse na een uur of elf 's avonds de deur achter zich dichttrekt, vertrekt ze naar vrienden voor een slaapplek. „Ik had me vergist in mijn ex-vriend, dus stond ik in maart op straat. We woonden sinds september samen. Daarvoor had ik een relatie van 23 jaar."

Gebakken piepers
Als tiener bedacht de Arnhemse dat ze een rijke man zou trouwen en een kind zou adopteren. „En de rest van mijn leven speklappen met gebakken piepers zou eten. Dat moet ik tot de dag van vandaag aanhoren van mijn moeder."

Relativeren behoort tot de kernwaarden van Engelen, die haar situatie weigert te vergelijken met de hulpbehoevenden die ze dagelijks bij de weggeefhoek treft. „Ik vind het lastig dat andere mensen het moeilijk hebben. Snap niet dat het kan. Iemand komt aan de balie en vraagt of er wat te eten is. Of kleding. Ik pak het en geef het. Dat is de beste manier, vind ik. Ik hoef geen bewijsje van de situatie te hebben."

Een nieuwe set kleding
Haar collega Ria de Vries is keer op keer weer verbaasd over Engelens vrijgevigheid en vond dat Nicolette ook wel eens een meevaller verdient. „Ik sta graag klaar voor een ander, geef graag alles weg", zegt Engelen. „Maar als ik dan toch iets mag wensen, dan is het een nieuwe set kleding. Het is jaren geleden dat ik dat heb gekocht. Helaas zit er hier nooit iets voor mij bij en zelf heb ik er geen geld voor. Naar een winkel gaan en leuk stel kleren kopen, daar zou ik enorm vrolijk van worden."

Lees het volledige verhaal over Nicolette dinsdag in De Gelderlander of via onze online krant.

Wilt u Nicolette helpen?

Stuur uw reactie inclusief uw telefoonnummer naar n.verhoeven@gelderlander.nl.